مرکز خرید وان
1.4km
درباره تور زمینی خرید و گشت در شهر وان ترکیه با آژانس مسافرتی سفرهای دور و نزدیک

تورهای مسافرتی وان ترکیه، از محبوب ترین تورهای مسافرتی برای ایرانیان است. شهر وان، نزدیکترین فاصله را نسبت به سایر شهرهای ترکیه، با مرز ایران دارد و بخاطر همین موضوع، قیمت تورهای وان، بسیار مقرون به صرفه و کم هزینه است. سالانه توریستهای زیادی از ایران با تور وان ترکیه سفر میکنند و به دلیل همین استقبال خوب، تور وان به شکلهای متنوعی برگزار میشود.
در این صفحه به طور اختصاصی در مورد تور وان نوشتهایم تا قبل از سفر خود به وان ترکیه، اطلاعات مهم این سفر را بخوانید.
درباره وان

«وان» (Van) بزرگترین شهر در شرق ترکیه و مرکز استان وان است که در شرق دریاچه وان قرار دارد و فاصله چندانی با مرز مشترک ایران و ترکیه ندارد. وان بهعنوان یک منطقه شهری مهم از قدمتی طولانی برخوردار است. این محل از هزاره اول قبل از میلاد، شهری بزرگ بوده است و در سده نهم قبل از میلاد با نام «شهر توشپا» پایتخت امپراتوری اورارتو و بعدها بهعنوان مرکز امپراتوری ارمنی واسپوراکان شناخته میشد. کاوشهای باستانشناسی در استان وان نشان میدهد که تاریخ سکونت انسان در این منطقه حداقل به ۵۰۰۰ سال قبل از میلاد برمیگردد. تپه «Tilkitepe» در ساحل دریاچه وان و چند کیلومتری جنوب قلعه وان، تنها منبع اطلاعاتی درباره قدیمیترین فرهنگ وان به شمار میرود.
جالب است بدانید که وان در نیمه اول قرن پانزدهم میلادی، به منطقهای مورد مناقشه بین امپراتوری عثمانی و امپراتوری صفوی تبدیل شد. صفویان در سال ۱۵۰۲ وان را به تصرف خود درآوردند؛ هرچند این شهر در جنگهای مختلف بین عثمانی و صفوی دست به دست شد تا اینکه در سال ۱۵۵۵ میلادی با امضای پیمان آماسیه بین شاه طهماسب یکم و سلطان سلیمان یکم و مشخصکردن مرز ایران و عثمانی، جنگهای درازمدت دو کشور خاتمه یافت و وان به دست عثمانی افتاد.
امروزه اکثریت جمعیت وان را کردها و اقلیت آن را ترکها تشکیل میدهند که طبق سرشماری سال ۲۰۱۲ جمعیت وان به حدود ۳۷۰ هزار نفر میرسید. این شهر را بیشتر بهخاطر گربههای سفید پشمالویی میشناسند که یک چشم آبی و یک چشم زردرنگ دارند. علاوه بر این، صبحانههای وان نیز شهره عام و خاص است و بهدلیل تنوع بسیار زیادش، طرفداران زیادی بین گردشگران دارد.
در سالهای اخیر، شهر وان به یکی از مقاصد سفر ایرانی ها تبدیل شده که نسبت به سایر شهرهای ترکیه ارزانتر و نزدیکتر به ایران است. مراکز تجاری متعدد، هتلهای متنوع و جاذبههای توریستی و تفریحی، گردشگران زیادی را برای سفری سه یا چهار روزه به وان ترغیب میکنند.
چرا به وان سفر کنیم؟

سفر به وان جذابیتهای مختلفی دارد و ایرانیان معمولا برای خرید کردن و گشت و گذار به این شهر ترکیه سفر میکنند. نزدیکی به مرزهای ایران و همچنین ارزان بودن هزینههای سفر از دیگر انگیزههای سفر به وان است. در ادامه بیشتر به این موارد میپردازیم.
مراکز خرید: مراکز خرید بزرگ و متعدد باعث است که گردشگران ایرانی در طول سفر خود در درجه اول به فکر خرید اقلامی مثل پوشاک و کالاهای چرمی باشند؛ بهخصوص که در مقایسه با استانبول و آنتالیا، قیمت اجناس کمتر و هزینههای خرید کمتر است.
جاهای دیدنی: شهر وان فقط مقصدی برای خرید کالاهای برند و پوشاک نیست و جاذبه های توریستی همچون خانه گربه های وان، دریاچه وان، قلعه وان، آبشار مرادیه و جزیره آکدامار را در خود جای داده است که بازدید از آنها خالی از لطف نخواهد بود.
دسترسی آسان: از آنجا که از مرز رازی تا شهر وان فقط یک ساعت فاصله است و امکان سفر زمینی بهراحتی وجود دارد؛ وان گزینهای عالی برای سفر بسیاری از گردشگران ایرانی به حساب میآید.
هزینه نسبتا پایین سفر: شهر وان یکی از باصرفهترین و ارزانترین سفرهای خارجی برای ایرانیها است و از همین رو جذابیت ویژهای دارد.
بهترین زمان سفر به وان

فصل پر سفر وان
بهترین زمان سفر به وان بهطور کلی به هدف سفر شما بستگی دارد. اگر سفری تفریحی در پیش دارید، پس وضعیت آب و هوا برایتان اهمیت پیدا میکند. با توجه به اینکه شهر وان از آب و هوای کوهستانی برخوردار است، در اواخر فصل بهار، تابستان یا اوایل پاییز، به وان سفر کنید که هم وضعیت آبوهوایی مساعد است و هم بارش باران کم میشود. به این ترتیب، فصل پر سفر وان (های سیزن) را میتوان از خرداد تا مهر (اواخر مه تا سپتامبر) دانست؛ هرچند که قیمت هتلها و بلیط هواپیما به بیشترین میزان خود میرسد و صرفا با رزرو هتل و پرواز از چند ماه قبل میتوانید هزینههای خود را کاهش دهید.
تعطیلات رسمی ترکیه و ایران و همین طور اواخر هفته را برای سفر خود انتخاب نکنید؛ چراکه علاوه بر ازدحام گردشگر، قیمتها به میزان چشمگیری بالا میرود.
در صورتی که هدفتان از سفر به وان، خرید است؛ هر زمان از سال میتواند برایتان مناسب باشد؛ زیرا در ایامی که حراج ها و تخفیف ها به راه میافتد، قیمت هتلها و هزینهها بهشدت افزایش مییابد و مبلغی که از تخفیفها عاید شما میشود، باید صرف هزینههای دیگر شود. در سایر ایام سال که گردشگر کمتری راهی وان میشود، میزان تخفیف ها چندان زیاد نیست؛ اما در عوض هزینه هتل و خورد و خوراک و... پایین است.
فصل کم سفر وان
زمستان های وان نیز دیدنی است؛ اما مسیر تردد به آن وضعیت مطلوبی ندارد و کار را برای مسافران دشوار میکند. سرمای زیاد هوا باعث خلوتی شهر میشود و متعاقبا هزینههای اقامت و خرید و... کاهش مییابد. در واقع فصل کم سفر وان (آف سیزن)، بهترین فرصت برای تجربه سفری ارزان به شمار میرود.

راه های سفر به وان
سفر زمینی بهترین و راحتترین گزینه پیش روی شما است تا با اتوبوس و قطار یا خودروی شخصی، خود را به شهر زیبای وان برسانید. ضمن اینکه در صورت تمایل امکان رزرو تور وان نیز وجود دارد؛ با توجه به اینکه فرودگاه وان بینالمللی نیست، فقط در صورتی میتوانید با سفر هوایی به وان بروید که در یکی از شهرهای بزرگ ترکیه مانند استانبول، آنکارا و غیره باشید. با این اوصاف امکان پرواز مستقیم به وان وجود ندارد.
تور زمینی وان
تور وان یکی از ارزانترین و بهصرفهترین تورهای خارجی است که قیمت آن به آژانس مسافرتی، کلاس هتل و البته اتاق موردنظر و زمان سفر بستگی دارد. بهطور کلی تور وان بهصورت زمینی است و از همین رو هزینه آن در مقایسه با سایر تورهای ترکیه بسیار ارزانتر تمام میشود.

سفر زمینی به وان
از طریق سه مرز رازی (در نزدیکی خوی)، مرز بازرگان (در نزدیکی ماکو) و مرز سرو (در نزدیکی ارومیه) میتوانید به وان سفر کنید.
گردشگران ایرانی برای سفر به وان اغلب از مرز رازی استفاده میکنند که کوتاهترین مسیر برای رسیدن به این شهر است و فقط ۱٫۵ ساعت طول میکشد. برای سفر از طریق این مرز ابتدا باید به تبریز و سپس خوی سفر کنید. در صورتی که از تهران عازم سفر هستید، تا تبریز هفت ساعت و تا مرز ۳٫۵ ساعت در راه خواهید بود. از آنجا که مرز رازی-کاپیکوی در ۶ ماه اول سال از ساعت ۹ صبح تا پنج بعدازظهر و در ۶ ماه دوم، از ۹:۳۰ صبح تا ۱۶:۳۰ بعدازظهر به وقت ایران فعالیت میکند؛ حداقل دو ساعت قبل از بستهشدن مرز باید در این محل حاضر باشید. مرز سمت ایران را رازی و سمت ترکیه را کاپیکوی میگویند و جالب است بدانید که این مرز فقط به تردد ماشینهای شخصی اختصاص دارد.
مرز بازرگان، طولانیترین مسیر برای سفر به وان است و معمولا برای سفر زمینی به استانبول یا ترابزون به کار میرود. این پایانه مرزی همیشه باز است و مسیر حدودا ۲۰۰ کیلومتری آن تا وان، تقریبا چهار ساعت زمان میبرد.
فاصله مرز سرو تا شهر وان، حدود چهار ساعت است که جادهای کوهستانی و پرپیچوخم دارد و ممکن است برای همه مسافران جذاب نباشد. ویژگی متمایز این مرز را میتوان در ساعت کاری آن دانست که بهصورت ۲۴ ساعته باز است و هیچ محدودیت زمانی ندارد. مرز سرو در فاصله ۴۰ کیلومتری شهر ارومیه قرار دارد.

سفر به وان با اتوبوس و ون
از آنجا که امکان سفر مستقیم با اتوبوس از ایران به وان وجود ندارد؛ چارهای نیست جز اینکه فقط بخشهایی از مسیر منتهی به مرز را با اتوبوس طی کنید.
هر روزه اتوبوس های زیادی از تهران به شهر تبریز و خوی حرکت میکنند که بهترتیب حدود هفت و ۱۰ ساعت در راه خواهید بود. پس از رسیدن به مقصد (تبریز و خوی) میتوانید با تاکسیهای خطی بهسمت مرز بروید و در آنطرف مرز هم با کمک ونهای دولموش، خود را به شهر وان برسانید. ضمن اینکه در شهر خوی و همین طور تبریز، ونهایی به مقصد وان وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید و یکسره خود را به وان برسانید. در خوی، ایستگاه ون در داخل ترمینال و در تبریز، کنار شرکت مسافربری سیر و سفر دروازه تهران قرار دارند. طی کردن مراحل گمرک برای مسافران ون قدری زمانبر است و همین موضوع از معایب این وسیله نقلیه به شمار میرود.
برای صرفهجویی در هزینهها میتوانید هنگام سفر از تبریز با ون، بلیط برگشت را خریداری کنید تا به این ترتیب کرایه رفتوبرگشتتان به وان کاهش یابد. حرکت این ونها از تبریز، ساعت هفت صبح از شرکت دیدار سیر گیتی تبریز (دروازه تهران) است. از آنجا که این ونها برای انجام بسیاری از تورها مورد استفاده هستند، ظرفیت آنها از چند روز قبل رزرو و تکمیل میشود. پس قبل از سفر حتما بلیط خود را رزرو کنید.
برای سفر از مرز سرو باید بلیط اتوبوس خود را به مقصد ارومیه بگیرید و سپس با طی مسیری ۳۰ کیلومتری، خود را به مرز برسانید. در پایانه مرزی باید از ماشین پیاده شوید و خود را برای انجام امور گمرکی آماده کنید که بسته به زمان سفرتان ممکن است شلوغ یا خلوت باشد.
برای برگشت میتوانید موبایل راننده را بگیرید و از طریق پذیرش هتل با او در تماس باشید. علاوه بر این، امکان خرید بلیط از دفاتر مسافرتی مرکز شهر نیز وجود دارد. آژانسهای مسافرتی متعددی حوالی چهارراه سویدان (تقاطع جمهوریت و کاظیم کارابکیر) فعالیت میکنند که برای ارومیه و مرز رازی ماشین دارند.
سفر به وان با خودرو شخصی

مرز رازی کوتاهترین و بهترین مسیر برای سفر زمینی به وان است. اگر با ماشین شخصی از تهران راه افتادهاید، پس از عبور از شهرهای کرج، قزوین، زنجان، تبریز، مرند و خوی به مرز رازی خواهید رسید. از آنجا که جاده خوی به رازی کوهستانی و خطرناک است و در زمستان سرد و برفگیر میشود، برای سفر با ماشین شخصی این قضیه را در نظر بگیرید.
مرز رازی کوتاهترین و بهترین مرز برای سفر زمینی به وان است
در ادامه ممکن است بنابر دلایلی مثل گرانی قیمت سوخت، هزینههای کاپوتاژ و... ترجیح دهید که برای بقیه مسیر از وسیله نقلیه عمومی استفاده کنید. پس کافی است ماشین خود را در پارکینگ شبانهروزی مرز رازی بگذارید و پس از انجام تشریفات، از مرز عبور کنید که با پای پیاده حدود پنج دقیقه طول میکشد؛ هرچند که در صورت ازدحام جمعیت، این زمان قدری طولانیتر میشود.
پس از عبور از مرز و وارد شدن به خاک ترکیه میتوانید با دولموش (سواریهای ون) راهی وان شوید یا با خودروی شخصی خود به مسیر ادامه دهید تا به مقصد برسید. جاده مرز رازی تا وان وضعیت نسبتا مناسبی دارد.
سفر به وان با قطار
اگر به سفر ریلی علاقهمند هستید، میتوانید از قطار تهران - وان استفاده کنید. یکی از نقاط ضعف سفر به وان با قطار، معطلیهای زیادی است که بهخاطر بازرسیهای متعدد گمرک ترکیه در مرز اتفاق میافتد.
قطار تهران - تبریز - وان روزهای دوشنبه از تهران حرکت میکند و پس از توقف در تبریز و سوارکردن مسافران، راهی مرز رازی میشود. مسافران بهمنظور انجام تشریفات گمرک و گذرنامه، در ایستگاه رازی از قطار پیاده میشوند؛ پس از کارهای خروج از کشور، قطار به مسیر خود ادامه میدهد تا به ایستگاه مرزی کاپیکوی در ترکیه برسد. در این ایستگاه نیز مسافران برای انجام تشریفات گمرک و گذرنامه (ورود به کشور ترکیه) مجددا از قطار پیاده میشوند.
مسیر قطار تهران - وان تقریبا ۳۳۴ کیلومتر است که ۲۲۴ کیلومتر آن در داخل ایران و ۱۰۷ کیلومتر در کشور ترکیه قرار دارد و بهطور کلی این سفر حدود ۲۴ ساعت طول میکشد.
خرید بلیط قطار تهران - وان ترکیه از طریق آنلاین و حضوری امکانپذیر بوده و برای این منظور مسافر موظف به ارائه اصل شناسنامه، پاسپورت و کارت ملی است. قطار وان فقط در تهران و تبریز مسافرگیری میکند.
در صورت تمایل میتوانید تا تبریز را با قطار یا هواپیما طی کرده و از آنجا به بعد از ونهای مسیر تبریز - وان استفاده کنید. مسافران معمولا با پرواز آخر شب به تبریز میروند و یک شب در این شهر میمانند تا بتوانند صبح زود خود را به ونها برسانند.
قطار تبریز - وان نیز گزینه دیگر پیش روی شما است که روزهای دوشنبه ساعت ۱۱ شب از ایستگاه تبریز حرکت میکند، در ایستگاه سلماس گذرنامه مسافران بررسی میشود؛ سپس در ایستگاه رازی ماموران امنیتی ترکیه به بررسی گذرنامهها میپردازند. ایستگاه آخر هم ایستگاه کاپیکوی ترکیه است.
بهطور کلی مسیرهای سفر به وان به این شرح است:
مسیر تهران - خوی - وان: با اتوبوس به شهر خوی بروید؛ از آنجا با ون یکراست راهی وان شوید.
مسیر تهران - خوی - مرز رازی - وان: با اتوبوس به خوی و با ون بهسمت مرز بروید و پس از عبور از گمرک، سوار ون دیگری شوید که شما را به وان میرساند.
مسیر تبریز - وان: با اتوبوس، قطار یا هواپیما، خود را به تبریز برسانید و سپس با استفاده از ون مستقیم به وان بروید.
مسیر تبریز - خوی - وان: از تبریز میتوانید ابتدا به شهر خوی سفر کنید و باقی مسیر را با یک ون یا ترکیب تاکسی و ون ادامه دهید.
مسیر ترکیبی هوایی و زمینی: بهترین راه سفر هوایی به دو شهر تبریز یا ارومیه است. اگر به تبریز رفتید، طبق آنچه گفته شد، عمل کنید. در صورتی هم که ارومیه را انتخاب کردید، میتوانید به خوی بروید و مابقی مسیر را با ون طی کنید یا از مرز سرو خود را به وان برسانید.
حمل و نقل عمومی در وان
وان شهر کوچکی است و از همین رو سیستم حملونقل مدرن و پیچیدهای ندارد و وسایل نقلیه عمومی وان را اتوبوس، تاکسی و ون هایی به نام دلموش تشکیل میدهند. در شهر وان اتوبوس ها و ون ها به دو رنگ آبی و زرد هستند. وسایل نقلیه عمومی آبیرنگ اغلب برای داخل شهر و وسایل زردرنگ برای خارج از شهر استفاده میشوند. در ضمن، برای سفر از وان به دیگر مناطق ترکیه و بالکس میتوانید از قطار، هواپیما و کشتی استفاده کنید.
دلموش از معمولترین و ارزانترین وسایل نقلیه مورد استفاده در وان است که علاوه بر داخل شهر، مسیرهای بین شهری را نیز پوشش میدهد. کرایه ون به مقصد و طول مسیر بستگی دارد و بین دو تا پنج لیر است.
با توجه به قیمت بالای سوخت در ترکیه، هزینه تاکسی همیشه بیشتر از دلموش است؛ هرچند بسیاری از گردشگران راحتی و سرعت بالاتر تاکسی را بر دیگر وسایل نقلیه ترجیح میدهند. تاکسیها معمولا با تاکسی متر کار میکنند. کرایه تاکسی حدود چهار لیر (۰٫۵ دلار) است که برای هر یک کیلومتر، سه لیر (۰٫۳ دلار) اضافه میشود.

بهترین تفریحات وان و قیمت آنها
بخش زیادی از سفر به وان به گشتوگذار در مراکز خرید و تهیه سوغاتیهای جذاب میگذرد؛ اما جاهای دیدنی وان نیز کم نیستند و میتوانند اوقات خوشی را برای شما رقم بزنند.
راهنمای خرید سوغات وان
شهر وان به گربههایش مشهور است؛ پس میتوانید سوغاتیها و دکوریهای گربهای را از فروشگاههای سنتی شهر وان خریداری کنید تا خاطره این سفر همیشه همراهتان بماند.
پنیر اوتلو را میتوان از خوراکیهای خاص این شهر دانست که طعم متمایزی دارد. این پنیر با شیر دامهای منطقه و ترکیب با هفت نوع گیاه و سبزیجات وحشی تهیه میشود که میتواند سوغاتی دلچسبی از شهر وان باشد. در خیابان جمهوریت وان، بازاری به عرضه این پنیر اختصاص دارد که بهعنوان بازار پنیر وان شناخته میشود.
شیرینیها و باقلواهای ترکی و راحتالحلقوم هم برای علاقهمندان به شیرینی، بهترین سوغات وان به شمار میرود که در همه جای شهر وان به فروش میرسد.
کالاهای سرامیکی را فراموش نکنید که تاریخچه و فرهنگ غنی این منطقه را نشان میدهند. این اجناس دستساز نظیر کاسه، گلدانها و... در بسیاری از فروشگاهها عرضه میشوند.
قهوه ترک هم میتواند یکی از انتخابهای شما باشد؛ البته اگر به نوشیدن این نوع قهوه علاقه دارید و طعم آن را میپسندید.
فرش و گلیم و زیراندازهای دستبافت با طرح و نقشهای جذاب، هر گردشگری را به خریدشان وسوسه میکند. این سوغاتی خاص را در برنامه خرید خود قرار دهید و برای اینکه موقع حملونقل به مشکل برخورد نکنید، مدلهای کوچکتر را بخرید.
چشم زخم، سوغاتی رایج دیگری است که در همه شهرهای ترکیه و وان به اشکال مختلفی مانند ظروف، زیورآلات، جاکلیدی و بدلیجات فروخته میشود. به اعتقاد مردم ترکیه، نماد چشمزخم آبیرنگ میتواند فکر و اندیشه بد را از شما دور کند.
نقرهجات نیز از سوغاتیهای معروف وان به حساب میآیند که بهترین آن را میتوانید از کارگاه نقرهسازی و فروشگاه مخصوص نقره در کنار خانه گربههای وان تهیه کنید.
غذاهای وان

غذاهای ترکی بسیار متنوع هستند و از نظر کیفیت و طعم شهرتی جهانی دارند. رژیم غذایی این خطه از دنیا بیشتر بر پایه غذاهای کبابی و خمیری است و اغلب با نان خورده میشود و در صورت استفاده از برنج، بهشکل کته است. ذائقه ما ایرانیها با غذاهای ترکی سازگار است و در اکثر موارد از دسر تا سالاد و غذا و پیشغذاهای ترکی را میپسندیم. در ادامه برخی از خوشمزهترین غذاهای وان را به شما معرفی خواهیم کرد تا در طول سفرتان آنها را امتحان کنید و خاطرهای ناب و بهیادماندنی برای خود به یادگار بگذارید.
کباب آدانا از لذیذترین غذاهای ترکی که باب طبع ایرانیان است و میتوانید در وان امتحان کنید. این غذا شبیه به کباب کوبیده ما است و گوشت با ساطور بهقدری خرد میشود که بهشکل گوشت چرخکرده درمیآید.
کوفته یا توپهای گوشتی، انواع مختلفی در ترکیه دارند که از ترکیبات و طعمهای متفاوتی تشکیل شدهاند. مواد اصلی کوفته شامل گوشت چرخ کرده، جعفری، فلفل و نمک است که در رستورانهای وان و برخی از رستورانهای ساحل دریاچه سرو میشود.
نمیتوان به ترکیه سفر کرد و دونر کباب یا کباب ترکی معروف آن را نچشید. این غذای فست فودی در اثر چرخیدن متوالی پخته و کبابی شده و سپس برشهایی از آن بهشکل ساندویچ با مخلفات و سسهای گوناگون سرو میشود.
پیده و لاهماجون را هم حتما امتحان کنید. پیده از نانی نازک با یک سری مخلفات نظیر سوسیس ترکی، گوشت، پنیر و سبزیجات روی آن تشکیل شده است که در تنورهای زغالی پخته میشود. لاهماجون بهمعنای گوشت و خمیر است که یک نوع پیتزای ترکیهای است.
آش دوغ (Ayran asi) شبیه آشهای محلی ایران و منطقهی آذربایجان است که از دوغ بسیار غلیظ، سبزیهای محلی مخصوص این شهر و برنج تشکیل شده است و طعم بسیار لذیذی دارد.
وقتی صحبت از دسرهای ترکی میشود، شاید با قطعیت گفت که کونفه جزو بهترینها است. این دسر از رشتههای کادایف، پنیر بدون نمک و کره تشکیل میشود که پس از پخت، شربت مخصوصی روی آن میریزند و با پودر پسته تزیین میکنند.
احتمالا اسم بورک به گوشتان خورده است؛ غذایی که با خمیر نازک یوفکا تهیه میشود و انواع مختلفی دارد، از بورک گوشت چرخ کرده تا بورک اسفناج، بورک سیبزمینی و بورک عدس که طرفداران زیادی بین مردم ترکیه و گردشگران دارند.

صبحانه وان

«صبحانه وان» (Van Kahvaltisi) شهرتی بینالمللی دارد و صرفا یک وعده غذایی نیست و از فرهنگی ریشهدار برخوردار است. در صورتی که به گردشگری غذا و شکمگردی علاقهمند هستید، در سفر به وان معنای واقعی صبحانه را درک خواهید کرد. در واقع، تفاوت صبحانه وان با بقیه صبحانهها در تنوع بسیار زیاد آن است. در میز صبحانه وان چندین نوع پنیر و کره و عسل محلی، انواع و اقسام زیتون، سوپ، سیبزمینی سرخ کرده، ماست و خیار، سوسیس و کالباس، انواع حلوا، میوه، سبزیهای فصل، آبمیوههای متنوع، نانهای مختلف و لذیذ، قهوه و چای و شیر وجود دارد. در هتلهای ۴ و ۵ ستاره، تعداد این اقلام بسیار بیشتر است و مواردی نظیر املت و نیمرو، پوره سیبزمینی، انواع شکلات صبحانه، گوشت ریز کباب شده، کیک و شیرینی و... نیز به میز صبحانه اضافه میشود.
صبحانه وان شهرت بینالمللی دارد
پنیر اتلو (otlu peynir) که از ترکیب پنیر و سیر وحشی تهیه میشود؛ جاجیک (cacıgı) نوعی ماست و خیار که با فلفل سبز و جعفری و پیاز و سیر مخلوط شده است؛ کاوورما (kavurma) برشهای گوشت بره یا گاو که روی نیمرو قرار میگیرد و طیف وسیعی از خوراکیهای جدید را میتوانید در صبحانههای معروف وان تجربه کنید.
یکی از بهترین جاها برای صرف صبحانه وان، رستوران «Sutcu Kahvalti» در ساحل ادرمیت است که تخصص ویژهای در تهیه این نوع صبحانه دارد. با توجه به نمای کاملا شیشهای رستوران میتوانید حین چشیدن گزینههای مختلف صبحانه، از تماشای دریاچه نیز لذت ببرید.
نکته های مهم برای سفر به وان
هر سفری مستلزم بههمراه داشتن یک سری وسایل و رعایت اصولی است که به بهترشدن کیفیت مسافرت کمک میکند و تجربهای لذتبخش و بدون دردسر را برای شما رقم میزند. با توجه به موارد مهمی که در ادامه برای شما گردآوری کردهایم، در سفر به وان میتوانید خاطرهای بهیادماندنی برای خود بسازید.
وسایل مورد نیاز برای سفر به وان
کفش راحتی
از آنجا که بخش زیادی از سفر به وان به پیادهروی و گشتوگذار در مراکز خرید میگذرد، برای اینکه به پاهایتان فشار نیاید و در طول اقامتتان در وان، با مشکلی مواجه نشوید، حتما یک جفت کفش راحتی همراه داشته باشید.
لباس مناسب فصل
در هر فصل از سال که راهی وان میشوید، متناسب با وضعیت آب وهوایی این شهر ترکیهای، لباس مناسب بردارید تا در اثر گرما یا سرمای هوا بیمار نشوید. اگر هم قصد شنا در دریاچه وان را دارید، لباس شنا بههمراه داشته باشید.

لوازم آرایشی و بهداشتی
لوازم آرایشی و بهداشتی، بخش مهمی از سفر را تشکیل میدهند که باید با توجه به آبوهوای شهر مقصد انتخاب شوند. کرمها و سرمهای ضروری، شامپوی شخصی و وسایلی از این دست را فراموش نکنید.
چمدان بزرگ
یکی از دلایل شهرت وان، قیمت مناسب مراکز خرید آن است که بهخاطر نزدیکی به ایران و امکان سفر آسان به آن، بسیاری از گردشگران ایرانی با همین هدف راهی وان میشوند؛ پس موقع بستن وسایل سفر باید به این موضوع توجه کنید و چمدان بزرگتری انتخاب کنید تا جا برای خریدهایتان باشد.
پاوربانک
پاوربانک یکی از مهمترین وسایل در سفر به وان است؛ چراکه که در زمانهای مختلف و موقع دیدن جاهای گردشگری شهر، دوست دارید لحظههای بهیادمانی سفرتان را ثبت کنید. از آنجا که مدتزمان زیادی را در بیرون از هتل هستید، برای شارژ گوشی به پاوربانک نیاز دارید. دوربین دیجیتال، کارت حافظه اضافی و باتری اضافه، شارژر، هدفون، هندزفری و... را هم در چمدانتان بگذارید.
بالش گردنی
از آنجا که سفر به وان بهصورت زمینی انجام میشود و بخش زیادی از سفر به نشستن در ون و اتوبوس میگذرد، برای اینکه سفر دلپذیرتری داشته باشید، ترجیحا بالش گردنی با خود ببرید تا بتوانید هم خواب راحتتری را تجربه کنید و هم گردن درد به سراغتان نیاید.
ویزای ترکیه
طبق توافق دولتهای ایران و ترکیه در زمان آتاتورک و رضاخان، شهروندان این دو کشور میتوانند بدون اخذ ویزا به خاک یکدیگر وارد شوند.
شهروندان ترکیه و ایران بدون اخذ ویزا میتوانند به خاک یکدیگر وارد شوند
با این اوصاف، برای سفر به وان نیازی به ویزا ندارید و فقط باید پاسپورت با حداقل ۶ ماه اعتبار داشته باشید که به این ترتیب میتوانید تا ۹۰ روز در این کشور بمانید. پیش از ورود به کشور ترکیه در یکی از پایانههای مرزی باید مهر ورود به خاک ترکیه در گذرنامه شما ثبت شود.
امنیت در وان
شهر وان نیز همچون سایر شهرهای ترکیه، از امنیت خوبی برخوردار است و از آنجا که اکثر گردشگران این شهر را ایرانیها تشکیل میدهند، اصلا احساس نمیکنید که به کشور دیگری سفر کردهاید.
آداب معاشرت در وان
ترکیه کشور مسلمانی است که اکثر مردم در ماه رمضان روزه میگیرند و مابقی افراد هنگام حضور در جامعه از خوردن در ملاءعام میپرهیزند؛ با این حال، روزهخواری جرم نیست و تعقیب کیفری ندارد و فقط عملی نکوهیده تلقی میشود. در این ایام مردم کمتر سیگار میکشند و صفهای نماز جماعت شلوغتر میشود. تعداد رستورانهای وان که در ماه رمضان در وان باز هستند، در مقایسه با زمانهای عادی کاهش مییابد و در نتیجه گزینههای کمتری برای انتخاب خواهید داشت. برای اینکه با نگاه سنگین مردم روزهدار مواجه نشوید، میتوانید صبحانه را در هتل میل کنید، برای ناهار رستورانی در سطح شهر پیدا کنید و بعد از افطار هم همه رستورانها و غذاخوریها فعال هستند. ساعات کاری مراکز خرید بزرگ در ماه رمضان اغلب تغییر نمیکند و فروشگاههای کوچک ممکن است در زمان افطار نیم ساعتی تعطیل کنند؛ اما بهطور کلی ساعت کاری این مراکز فرقی با سایر ایام سال نمیکند.
واحد پول ترکیه و تبدیل ارز
لیر با علامت اختصاری TRY شناخته میشود که واحد پول کشور ترکیه است. کروش، واحد پول کوچکتر از لیر است که هر ۱۰۰ کروش معادل یک لیر میشود. در هنگام نوشتن این مقاله (شهریور ۱۳۹۹) هر لیر ترکیه معادل ۳,۳۲۳ تومان و ۰٫۱۴ دلار آمریکا است.
در سفر به وان ترکیه لزومی ندارد که همه پولتان به لیر باشد؛ چراکه صرافیهای زیادی در این شهر فعالیت میکنند و در صورت لزوم بهراحتی میتوانید پول خود را تبدیل کنید. صرافیها کشور ترکیه با نام «Doviz Burosu» شناخته میشوند. در سفر به وان، هر مسافر میتواند تا ۵ هزار دلار آمریکا همراه خود داشته باشد.

بیمه مسافرتی و واکسنهای مورد نیاز برای سفر به وان
اهمیت بیمه مسافرتی تا حدی است که پیش از سفر باید راجع به آن تحقیق کنید و ببینید که چه هزینههایی را پوشش میدهد. این موضوع فقط به سفر با تور به وان مربوط نیست و در سفرهای شخصی نیز باید توجه ویژهای برای بیمه مسافرتی قائل شوید؛ چراکه هزینههایی همچون مخارج بیمارستان یا درمانگاه، گمشدن چمدان و.. را در بر میگیرد. قیمت بیمه مسافرتی در شرکتهای مختلف بیمه و با توجه به سفرهای مختلف، سن مسافر، مدت سفر و غیره تفاوت دارد. برخی از عوامل مهم در تفاوت قیمتها را میتوان پوششهای بیمه مسافرتی، نحوه پرداخت خسارت، نحوه پاسخگویی، تخفیفهای شرکت بیمه و... دانست. خرید بیمه بهآسانی میسر است و حتی میتوانید بهصورت آنلاین از سایت شرکتهای بیمه اقدام به خرید کنید که اغلب قیمت مناسبی دارند؛ بهطوری که مثلا بیمه مسافرتی با پوشش ۱۰ هزار یورو را میتوانید با حدود ۲۰ تا ۴۰ هزار تومان بخرید.
طبق توصیه مرکز کنترل و پیشگیری بیماری و سازمان بهداشت جهانی، مسافران ترکیه باید بر اساس سنوسالشان، آخرین واکسنهای ضروری از جمله واکسن حصبه و هپاتیت A را تزریق کنند.
هزینه سفر به وان چقدر است؟
برای برآورد هزینههای سفر به وان، زمان تعطیلات رسمی و جشنوارهها را در نظر بگیرید و بر اساس آن برنامهریزی کنید؛ زیرا این موضوع تاثیر بسزایی بر شلوغی شهر و همین طور افزایش هزینههای سفر خواهد داشت.
بهطور کلی هزینه سفر به وان خیلی بالا نیست؛ ضمن اینکه میتوانید با یک تیر، دو نشان بزنید و خرید مقرونبهصرفهای داشته باشید؛ بهخصوص که اکثر مسافران بهدنبال خرید پوشاک ترک هستند و میتوانند آن را با قیمتهای عالی و کیفیت درجه یک تهیه کنند.
اگر قصد سفر به دیگر شهرهای ترکیه را ندارید و برای یک بار میخواهید به وان سفر کنید، قید استفاده از ماشین شخصی را بزنید؛ چراکه با این کار دیگر نیازی به پرداخت هزینه برای اخذ گواهینامه بینالمللی، پلاک بین المللی، کاپوتاژ، بنزین و... نخواهید داشت و در هزینهها صرفهجویی خواهید کرد.
قیمت تور وان
قیمت تور وان به عوامل متعددی همچون مدتزمان سفر، کیفیت هتل و خدمات تور بستگی دارد؛ بهعنوان مثال اگر در تور وان، هتل ارزانتر رزرو شود، قیمت تور تا حد درخورتوجهی کاهش مییابد. خدمات تورها اغلب شامل بیمه مسافرتی، نوع وسیله انتخابی برای رفتوبرگشت، هتل، ترانسفر و راهنمای فارسی زبان میشود. علاوه بر این، سفر به وان در فصول کم مسافر میتواند تاثیر زیادی در کاهش قیمت تور داشته باشد.